Weelderige dahlia’s, een bijzondere bloem.
0

Je kijkt je ogen uit in de kleurrijke dahliatuin in Oss, waar je geen genoeg kunt krijgen van de talloze fleurige dahlias, een ware lust voor het oog. Deze bijzondere bloemen bloeien in de zomer tot aan de herfst.  Bij de Dahlia vereniging Prinses Irene bloeit de dahlia al sinds 1938.

Dahlia vereniging Prinses Irene
Een ware ervaring is het om de prachtige tuin van Dahlia vereniging Prinses Irene in het Brabantse Oss te bezoeken. De tuin is ruim 6000 m² en is verdeeld in percelen. Elk perceel is ongeveer 100 m² en verrijkt met de kleurrijke bloemen. De Dahlia vereniging Prinses Irene heeft actieve leden die hun uiterste best doen de tuin en de dahlia’s te zetten en te onderhouden.

De Dahlia vereniging Prinses Irene telt al ruim 43 actieve leden, die ieder één tot twee percelen bewerkt. Hiernaast zijn er nog circa 12 leden die zeer actief zijn maar zelf geen perceel hebben. Inmiddels staan er al 500 verschillende types van de bloem in verschillende kleuren combinaties en variaties.

Dahlia traditie
Wat van oorsprong begon met een bloemen vereniging is uitgebloeid tot jaarlijkse tentoonstellingen en shows. Tegenwoordig is het langzamerhand veranderd in een normale turnvereniging. De traditie om dahlia’s te planten in alle kleuren en variëteiten is gedurende de jaren streng behouden. Alle leden zijn verplicht dahlia’s te planten.

Gedurende de jaren is er veel variatie gekomen in de soorten dahlia’s. De saaie dahlia’s van vroeger in de voortuinen van boerderijen en in oma’s tuin zijn verdwenen. De dahlia’s hebben meer structuur en zijn  kleurrijker, fleuriger en verfijnder geworden.

Kruiden en groenten
Hoewel het voornamelijk om dahlia’s draait op de tuin, mogen de leden ook andere planten zoals kruiden en groenten. Hierdoor is de verenigingstuin nog leuker en interessanter.  Door deze mix is er altijd iets dat bloeit. Hierdoor blijven de tuinen in de vereniging gedurende het jaar kleurrijk en in volle bloei.

Vrienden sfeer
Naast het harde werk en de prachtige bloemen is er ook een vrienden sfeer in de tuin. De leden staan altijd voor elkaar klaar om advies te geven of om een handje te helpen. Elkaar helpen en met elkaar delen hoort dan ook echt er bij. Bovendien staan er een mooie kweek kas waar geregeld koffie wordt gedronken en bij wordt gekletst. Kortom aan gezelligheid ontbreekt het ook zeker niet.

Liefhebbers van de Dahlia’s
Om anderen liefhebbers buiten de vereniging mee te kunnen laten genieten van de prachtige dahlia’s is er een kaart geïntroduceerd. Deze kaart kost €10 euro. Met deze kaart kunnen zij tijdens het seizoen, vijf keer een bosje dahlia’s meenemen. Deze kaart is ideaal voor de liefhebbers die geen perceel hebben.

Na al het lezen benieuwd geworden naar de weelderige bloem? Wil je de Dahlia vereniging Prinses Irene bezoeken? Dat kan het hele seizoen als het vooraf gemeld wordt.

Adres:
Dahliavereniging Prinses Irene
Kortfoortstraat (langs het spoor), Oss.