Tuinieren, het hele jaar rond.
0

Elke maand is er wel iets te doen in de tuin.  Van snoeien tot aan oogsten. Hier een lijst met klusjes die jou elke maand te wachten staan.

Januari en februari
In Januari en februari groeien er maar weinig planten. Dit is een uitstekende maand voor de nodige tuinreparaties. Denk maar aan een kapotte hek of schutting, tuinhuisjes of wellicht een afdekking. Januari  en februari zijn nogal koude maanden, dit betekend dat de planten extra goed in de gaten moeten worden gehouden, zodat ze de vorst kunnen overleven. Wil jij extra goed zorgen voor je geliefde planten? Gebruik de maand januari en februari dan om een plantenkasje te maken. Dit is niet alleen enorm handig, het is ook nog leuk om te maken. Wil jij wel de bescherming maar dan zonder de moeite, dat kan ook. Er zijn allerlei plantenkasjes te koop, in verschillende soorten en maten. Andere klusjes in deze maanden zijn zaaien van onder andere ijsbergsla, snoeien knotwilgen en heggen.

Klusjes in maart en april
In maart is het tijd om bepaalde planten te gaan planten zoals bijvoorbeeld klimplanten. Naast planten is het ook tijd om paprika, tomaat en courgette te zaaien. Dit kan binnen of in de kas. Liefhebber van uien? Deze maand is perfect om uien te planten. Vergeet niet de grond te verzorgen en het onkruid te wieden. De planten moeten voldoende water krijgen om uitdroging door de wind te voorkomen.  In april is het alweer tijd om de tuin voor te breiden voor nieuwe planten en groenten. Zorg ervoor dat de tuin goed wordt onderhouden en al het onkruid regelmatig wordt verwijderd. Deze maand kan de lavendel en de dahlia worden geplant. Ook is het weer tijd om aardbeien te planten.

Tuinwerk in mei
In mei is het tijd om te controleren of alle planten en groenten de winter goed zijn doorgekomen. Afgestorven planten moeten worden verwijderd. Maak alle potten weer goed schoon voordat je ze opnieuw beplant. Het is weer tijd om de zomerbloemen te planten. Pompoen, paprika, tomaat en aubergine kunnen weer volop groeien in de warme maanden. Zorg ervoor dat jonge tomatenplanten beschut of binnen blijven.

Warme zomermaanden
Juni, juli en augustus zijn de mooiste en leukste maanden in de tuin. Deze maanden kun je al veel groenten en fruit oogsten om van te eten.  Daarnaast kunnen kruiden en bloemen vanaf juli ook geplukt worden. Let goed op de bloemen en kruiden dat ze genoeg water krijgen en goed worden verzorgd tijdens deze zomermaanden.

Voorbereiden voor de winter
In september en oktober is het tijd om de tuin voor te bereiden op de winter. De planten moeten nu nog verzorgd worden. Tijd dus om de grond te spitten en het onkruid te verwijderen. In deze maanden kunnen er allerlei nieuwe planten worden geplant. In November en december is de tuin nogal kaal. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Met alle feestdagen op komst is dit de perfecte tijd om de tuin te versieren. Blijf wel de tuin onderhuiden ookal ligt er niet zoveel.

Nu heb je een handige lijst met taken die jij het hele jaar kunt doen om je tuin goed te onderhouden.