Raambekleding
0

Raambekleding is altijd heel lastig te kiezen. Hoe beslis je welke raambekleding jij in je huis wil gebruiken. raambekleding is erg belangrijk en geeft veel sfeer aan het huis. De wensen en behoeften verschillen per kamer. In de ene kamer wil je het donker hebben terwijl je in de andere kamer het liefst zo licht mogelijk wilt. Raambekleding bepaald ook de hoeveelheid privacy die je hebt. Met open gordijnen heb je minder privacy dan met dichte gordijnen. Hoe kun je een geschikte keuze maken uit alle mogelijkheden die er zijn?

Kenmerken
Er zijn heel veel opties als het gaat om raambekleding, je hebt onder andere (rol)gordijnen, luxaflex en lamellen. En in deze categorieën heb je ook weer enorm veel variaties. De functies van de verschillende soorten raambekleding zijn niet allemaal hetzelfde. Rolgordijn werkt bijvoorbeeld verduisterend, terwijl doorzichtige stof gordijnen meer een decoratieve functie hebben. Dit is een van de onderdelen die je goed in de gaten moet houden bij het uitzoeken van je raambekleding. Je moet rekening houden met je wensen en behoeften als je, je raambekleding uitkiest.

Decoratie
Gordijnen zijn ook een vorm van decoratie, ze vullen immers een groot deel van je kamer op. In sommige gevallen worden grodijnen alleen voor decoratieve doeleinden gebruikt en hoeft het niet functioneel te zijn (zoals bijvoorbeeld verduisterend). Daarom is het belangrijk om na te gaan wat jou wensen zijn. Wil jij simpele functionele gordijnen of wil je waanzinnig mooie decoratieve gordijnen. Hiernaast moet je kijken wat je mooier vind, wil je stofgordijnen, rolgordijnen of misschien gewoon lamellen. Het is handig om vantevoren een model uit te kiezen en te onderzoeken of het aan al je wensen voordoet. Dit zorgt ervoor dat je achteraf niet teleurgesteld gaat worden. Het kan namelijk zijn dat een variant verduisterend is maar dat het specifieke model dat je hebt uitgekozen niet verkrijgbaar is in een verduisterend exemplaar.

Hygiëne
Natuurlijk hebben de verschillende soorten raambekleding ook aparte manieren waarop deze schoon gemaakt moeten worden. Bij de één is het genoeg om de stof af te nemen met een doekje, dit is bijvoorbeeld bij een luxaflex of bij lamellen. Maar dure stofgordijnen moeten zorgvuldig schoon gemaakt worden. Dit kan met de hand worden gewassen en gestreken of bij de stomerij schoon gemaakt worden. Dit betekend dat sommige gordijnen duurder zijn om te onderhouden dan andere. Dit is een belangrijk aspect waarmee rekening gehouden moet worden bij aankoop.